СУПА С НАХУТ /ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΗ/
Който е решил тази година да прави Великденски
пости /диета/, със сигурност вече се е уморил от обичайните боб, леща, ястия с
морски животни и салати. Едно много малко познато ни, но много вкусно гръцко ястие,
е супата с нахут или на гръцки «ΣΟΥΠΑ με ΡΕΒΙΘΙΑ». Предлагам ви една добре изпитана, евтина и бърза
рецепта за червена супа с нахуд. И така:
КАКВИ ПРОДУКТИ НИ ТРЯБВАТ:
1. 60 гр. Зехтин
2. 1 глава кромид лук нарязан на дребно
3. 500 гр. Нахут (ρεβίθια)
4. 1 лъжичка сода
5. 1 лъжичка стрит кимион
6. ½ лъжичка стрит черен пипер
7. 1 супена лъжица сол
8. 1 лъжичка захар
9. 250 гр. Доматено пюре или 2 големи домати разбити на пюре
КАК ПРИГОТВЯМЕ ЯСТИЕТО:
Поставяме нахута в голяма купа, добавяме содата и вода и го оставяме да
престои за 12 – 14 часа, докато не набъбне. Внимание - нахутът „пие“ много бързо
водата и може би, ще се наложи да добавите след 3-4 часа още.
В дълбока тенджера поставяме зехтина и запържваме лука. Когато придобие
златист цвят, прибавяме нахута и го кавурдисваме за 2-3 минути. Добавяме 2
литра гореща вода и варим за 40 – 50 мин. на тих огън.
Добавяме солта, кимиона, черния пипер, захарта и доматеното пюре или
разбитите на пюре домати. Варим още 20-30 минути на тих огън. Ако е необходимо,
добавяме и още малко топла вода.
Ястието е готово! Добър апетит!
Всяка порция от 150 гр. съдържа 320 калории.
Всяка порция от 150 гр. съдържа 320 калории.
Нека с готвенето научим и някои нови гръцки думи, които са дадени с
определителния им член в именителен падеж /съвпада с нашия пълен член/ и
съответно рода на гръцки език:
Το ελαιόλαδο (среден род) – зехтин
Τα ρεβίθια (среден род,
мн. число) – нахут
Το κρεμμύδι (среден род) – кромид лук
Η σόδα μαγειρικής (женски
род) – готварска сода
Το κύμινο (среден род) - кимион
Το μαύρο πιπέρι (среден
род) – черен пипер
Το αλάτι (среден род) – сол
Η ζάχαρη (женски род) – захар
Ο χυμός ντομάτας (мъжки род) – доматено пюре, сок от домати
Η ντομάτα (женски род) – домат
Може би, ще ви бъде интересно да научите, че нахутът е добър източник на протеини, които са необходими за
клетъчното възстановяване. В него се съдържат още:
- Витамин Е, който укрепва
имунната система, предпазва сърцето и поддържа здрава кожата и косата
- цинк, който подобрява
функциите на имунната система и тимуса /тимусът е жлеза, която произвежда
ензимите нужни за запазване на енергийния баланс в организма/