Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

СУПА С НАХУТ /ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΗ/



СУПА С  НАХУТ  /ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ - ΚΟΚΚΙΝΗ/

   Който е решил тази година да прави Великденски пости /диета/, със сигурност вече се е уморил от обичайните боб, леща, ястия с морски животни и салати. Едно много малко познато ни, но много вкусно гръцко ястие, е супата с нахут или  на гръцки  «ΣΟΥΠΑ με ΡΕΒΙΘΙΑ». Предлагам ви една добре изпитана, евтина и бърза рецепта за червена супа с нахуд. И така:

КАКВИ ПРОДУКТИ НИ ТРЯБВАТ:
1. 60 гр. Зехтин
2. 1 глава кромид лук нарязан на дребно
3. 500 гр. Нахут (ρεβίθια)
4. 1 лъжичка сода
5. 1 лъжичка стрит кимион
6. ½ лъжичка стрит черен пипер
7. 1 супена лъжица сол
8. 1 лъжичка захар
9. 250 гр. Доматено пюре или 2 големи домати разбити на пюре

КАК ПРИГОТВЯМЕ ЯСТИЕТО:
Поставяме нахута в голяма купа, добавяме содата и вода и го оставяме да престои за 12 – 14 часа, докато не набъбне. Внимание - нахутът „пие“ много бързо водата и може би, ще се наложи да добавите след 3-4 часа още.
В дълбока тенджера поставяме зехтина и запържваме лука. Когато придобие златист цвят, прибавяме нахута и го кавурдисваме за 2-3 минути. Добавяме 2 литра гореща вода и варим за 40 – 50 мин. на тих огън.
Добавяме солта, кимиона, черния пипер, захарта и доматеното пюре или разбитите на пюре домати. Варим още 20-30 минути на тих огън. Ако е необходимо, добавяме и още малко топла вода.
 Ястието е готово! Добър апетит!

Всяка порция от 150 гр. съдържа 320 калории.

Нека с готвенето научим и някои нови гръцки думи, които са дадени с определителния им член в именителен падеж /съвпада с нашия пълен член/ и съответно рода на гръцки език:

Το ελαιόλαδο (среден род) зехтин
Τα ρεβίθια (среден род, мн. число) нахут
Το κρεμμύδι (среден род) кромид лук
Η σόδα μαγειρικής (женски род) готварска сода
Το κύμινο (среден род) - кимион
Το μαύρο πιπέρι (среден род) – черен пипер
Το αλάτι (среден род) – сол
Η ζάχαρη (женски род) захар
Ο χυμός ντομάτας (мъжки род) доматено пюре, сок от домати
Η ντομάτα (женски род) домат

Може би, ще ви бъде интересно да научите, че нахутът е добър източник на протеини, които са необходими за клетъчното възстановяване. В него се съдържат още:
- Витамин Е, който укрепва имунната система, предпазва сърцето и поддържа здрава кожата и косата
- цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса /тимусът е жлеза, която произвежда ензимите нужни за запазване на енергийния баланс в организма/
- изофлавони, които подтискат образуването на тумори

Така изглежда готовата супа с нахут

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου