ЯСТИЯ ЗА 25-ти МАРТ
ПЪРЖЕНА ОСОЛЕНА СРЕДИЗОМНОМОРСКА ТРЕСКА
(ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ)
Двадесет и пети март е
националният празник на Гърция, с който се отбелязва годишнината от началото на въстанието за
освобождение на южната ни съседка от османско робство. Понеже 25-ти март е по
време на големите Великденски пости, приготвяните ястия са специални. На
практика, това е единственият ден по време на постите, на който е разрешено
консумирането на риба и яйца, поне по православните традиции на Гърция.
Основното ястие на 25-ти март е винаги ПЪРЖЕНА
ОСОЛЕНА СРЕДИЗОМНОМОРСКА ТРЕСКА
(ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ)
Предлагам ви една добре изпитана рецепта за пържена треска.
КАКВИ ПРОДУКТИ СА НИ
НЕОБХОДИМИ:
1. 1 кг. осолена треска
2. Зехтин за пържене /може и слънчогледово олио/около половин литър
3. 3 яйца
4. 3-4 супени лъжици вода
5. брашно, съдържащо набухватели /или обикновенно брашно, към което ще
добавите 1 лъжичка сода/
6. сол на вкус /можете и да не добавяте, ако не сте отсолили напълно треската/
7. черен пипер на вкус
КАК ДА ПРИГОТВИМ ЯСТИЕТО:
1. 1-3 дни преди готвенето, но не по-малко от 1 ден, отделяме кожата на треската,
нарязваме я на големи парчета и я поставяме в студена вода, като рибата трябва
да бъде напълно потопена в нея. На всеки 6-8 часа сменяме водата, докато се
обезсоли напълно.
2. Изваждаме рибата от водата, отделяме костите и оставяме да се изцеди
добре /може и да се подсуши и с кухненска хартия/
3. Подготвяме панировката, като разбиваме яйцата и водата, добавяме сол,
пипер и брашно до достигане на гъста каша.
4. Сгорещяваме зехтина добре, поставяме всяко късче риба в кашата за
панировка, а после го пържим за около 6-7 минути или до достигане на
златисто-кафяв цвят.
Добър апетит!
Може би, ще ви бъде интересно да научите,
че треската /μπακαλιάρος или βακαλάος/ е много богата на:
витамин А , който е
много полезен за зрението и развитието на костната система,
витамин Д, който
помага за задържане на калция и фосфора на необходимото ниво в кръвта,
витамин
К, който помага за сгъстяване на кръвта и
омега-3 мастни киселини, които са
изключително полезни за сърцето и имунната система, предпазват от развитие на
ракови болести, помагат при възстановяване от вътрешни възпаления на
дихателните пътища и т.н.
От треската се добива познатото ни
и така полезно за организма рибено масло.