Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ПЪРЖЕНА ОСОЛЕНА СРЕДИЗОМНОМОРСКА ТРЕСКА (ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ)



ЯСТИЯ ЗА 25-ти МАРТ
ПЪРЖЕНА ОСОЛЕНА СРЕДИЗОМНОМОРСКА ТРЕСКА  
(ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ)

Двадесет и пети март е националният празник на Гърция, с който се отбелязва годишнината от началото на въстанието за освобождение на южната ни съседка от османско робство. Понеже 25-ти март е по време на големите Великденски пости, приготвяните ястия са специални. На практика, това е единственият ден по време на постите, на който е разрешено консумирането на риба и яйца, поне по православните традиции на Гърция. Основното ястие на 25-ти март е винаги ПЪРЖЕНА ОСОЛЕНА СРЕДИЗОМНОМОРСКА ТРЕСКА
(ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ)

Предлагам ви една добре изпитана рецепта за пържена треска.

КАКВИ ПРОДУКТИ СА НИ НЕОБХОДИМИ:
1. 1 кг. осолена треска
2. Зехтин за пържене /може и слънчогледово олио/около половин литър
3. 3 яйца
4. 3-4 супени лъжици вода
5. брашно, съдържащо набухватели /или обикновенно брашно, към което ще добавите 1 лъжичка сода/
6. сол на вкус /можете и да не добавяте, ако не сте отсолили напълно треската/
7. черен пипер на вкус

КАК ДА ПРИГОТВИМ ЯСТИЕТО:
1. 1-3 дни преди готвенето, но не по-малко от 1 ден, отделяме кожата на треската, нарязваме я на големи парчета и я поставяме в студена вода, като рибата трябва да бъде напълно потопена в нея. На всеки 6-8 часа сменяме водата, докато се обезсоли напълно.
2. Изваждаме рибата от водата, отделяме костите и оставяме да се изцеди добре /може и да се подсуши и с кухненска хартия/
3. Подготвяме панировката, като разбиваме яйцата и водата, добавяме сол, пипер и брашно до достигане на гъста каша.
4. Сгорещяваме зехтина добре, поставяме всяко късче риба в кашата за панировка, а после го пържим за около 6-7 минути или до достигане на златисто-кафяв цвят.
 Добър апетит!

Може би, ще ви бъде интересно да научите
че треската /μπακαλιάρος или  βακαλάος/ е много богата на:
 витамин А , който е много полезен за зрението и развитието на костната система,
 витамин Д, който помага за задържане на калция и фосфора на необходимото ниво в кръвта,
витамин К, който помага за сгъстяване на кръвта и 
омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за сърцето и имунната система, предпазват от развитие на ракови болести, помагат при възстановяване от вътрешни възпаления на дихателните пътища и т.н.
  От треската се добива познатото ни и така полезно за организма рибено масло.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου